Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Bidsprinkhaan als model voor Marsverkenner

Bidsprinkhaan als model voor Marsverkenner

In de nabije toekomst is het heel goed mogelijk dat we massaal bidsprinkhanen gaan inzetten voor het verkennen van onder andere de maan, Mars en meteorieten. Tenminste, als het aan onderzoekers van het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) en de Universität Bremen ligt.

Zij hebben een robot ontwikkeld die geïnspireerd is op een bidsprinkhaan. De robot, gedoopt Mantis, moet in de toekomst zelfstandig planeten verkennen en met zijn grijpers een infrastructuur bouwen.

Dankzij het bio-geïnspireerd lichaam van de robot en verschillende looppatronen kan hij kraters en steenvelden overwinnen, maar ook met zijn voorpoten manipuleren.

De robot kiest zijn bewegingen, afhankelijk van de situatie, uit zijn ‘gedragsbibliotheek’. Een van de doelen in het project is het meegeven van verschillende robotalgoritmen voor diverse bewegingspatronen. Deze zouden bijvoorbeeld afgestemd kunnen zijn op energiebesparing of op voorzichtig vooruit bewegen. Struikelblokken, kraters en heuvels neemt Mantis waar met tactiele sensoren, die in de voetzolen zitten. Door een camera in de kop vormt hij een 3D-beeld van de omgeving.

Bron/ lees verder: AT-aandrijftechniek.nl, DFKI.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>