Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Cyberplasm, een micro-robot om ziektes in het lichaam te detecteren

Cyberplasm, een micro-robot om ziektes in het lichaam te detecteren

Wetenschappers zijn een kleine robot prototype aan het ontwikkelen die kan fungeren als een levend organisme in het menselijk lichaam om ziektes te identificeren.

De robot, genaamd Cyberplasm, zal geavanceerde micro-elektronica combineren met het nieuwste onderzoek in biomimicry (technologie geïnspireerd door de natuur). Cyberplasm krijgt een elektronisch zenuwstelsel, ‘ogen’ en reuk-sensoren gebaseerd op dierlijke cellen en evenals kunstmatige spieren die glucose als energiebron gebruiken om de robot voort te stuwen.

“Niets komt overeen met het natuurlijke vermogen van een levend wezen om zijn omgeving te zien en te ruiken en dus om gegevens te verzamelen over wat er omheen gebeurt”, zegt bio-ingenieur Daniel Frankel van de Newcastle University.

“Op dit moment ontwikkelen en testen wij de afzonderlijke componenten van Cyberplasm,” zegt Frankel. “We hopen binnen een jaar toe te zijn aan de assemblage fase. Wij zijn ervan overtuigd dat Cyberplasm binnen vijf jaar op de markt komt.”

Cyberplasm wordt ontwikkeld in de komende jaren als onderdeel van een internationale samenwerking gefinancierd door de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) in het Verenigd Koninkrijk en de National Science Foundation (NSF) in de VS.

Cyberplasm zal de belangrijkste functies nabootsen van de zeeprik, een schepsel die in de Atlantische Oceaan voorkomt. Men gaat ervan uit dat deze aanpak de micro-robot extreem gevoelig en responsief zal maken voor de omgeving waarin hij in gebruik wordt genomen.

Eenmaal ontwikkeld zal de Cyberplasm prototype minder dan een cm lang zijn.

Bron: sciencedaily.com

4 comments on “Cyberplasm, een micro-robot om ziektes in het lichaam te detecteren

 1. poopie joopie on said:

  Dat is een grote duim.

 2. luiaard on said:

  Hopelijk kan deze robot ook FM en CVS/ME detecteren en
  maak anders mar een eind aan mijn leven.

 3. kevin25 on said:

  ik vraag me af hoe het immuunsysteem op deze apparaatjes zal reageren

 4. zaraki on said:

  is nog een beetje groot, toch leuk dat ze al zo klein zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>