Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Google maakt stoutste dromen waar in geheime lab

Google maakt stoutste dromen waar in geheime lab

In een top-geheim laboratorium in een geheime locatie kunnen robots vrij rondlopen. Hier wordt hard gewerkt aan de toekomst.

Het is een plek waar jouw koelkast kan worden aangesloten op het internet, zodat het boodschappen kan bestellen wanneer die bijna op zijn. Jouw bord zou kunnen posten wat je eet naar een sociaal netwerk. Jouw robot naar het kantoor kan gaan, terwijl je zelf thuis blijft in jouw pyjama. En waar je misschien zelfs de lift kan pakken naar de ruimte.

Dit zijn slechts enkele van de dromen waar men aan werkt op Google X, een geheim laboratorium van Google waar een lijst van de 100 meest vernieuwende ideeën wordt aangepakt. In interviews hebben een aantal medewerkers gesproken over het bestaan van de lijst. Maar niemand die praat over Google X. Google is zo geheimzinnig erover dat heel veel eigen medewerkers niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van het lab.

De meeste ideeën op de lijst zouden in de conceptuele fase zijn. Maar met Google weet je het nooit, vindt Rodney Brooks, die professor is aan de MIT’s wetenschap en kunstmatige intelligentie lab en oprichter is van Heartland Robotics.

Google woordvoerster Jill Hazelbaker weigerde commentaar te geven over het lab, maar zei dat investeren in speculatieve projecten een belangrijk onderdeel is van het DNA van Google. “Terwijl de mogelijkheden ongelooflijk opwindend zijn, zouden we wel in gedachten moeten houden dat de betrokken bedragen erg klein zijn in vergelijking met de investeringen die we doen in onze kernactiviteiten,” zei ze.

Bij Google, dat kunstmatige intelligentie technieken en machine learning gebruikt voor de zoekalgoritme, nemen ze nieuwe technologieën zeer serieus. Zo zijn ze bezig met het ontwikkelen van ruimteliften, een oude fantasie van de oprichters van Google en andere Silicon Valley ondernemers. Bij dit project gaat het om raketloze ruimtereizen met een kabel die verankerd is aan de aarde. Deze ruimte liften kunnen dan informatie verzamelen of juist dingen naar de ruimte vervoeren.

Een ander nieuw business van Google: onbemande auto’s, die vorig jaar los gelaten zijn op de Californische wegen. Vele test zijn al gedaan met deze auto’s. Google denkt ook aan het verkopen van navigatie- en informatie-technologie voor de auto’s.

Robots komen prominent vaak voor in de ideeën van Google X. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunnen vloten van robots in de toekomst informatie verzamelen ter vervanging van de mensen die straten in beeld brengen voor Google Maps, zeggen mensen met kennis van Google X. In het lab gebouwde robots die bestemd zijn voor woningen en kantoren kunnen mensen helpen met alledaagse taken of mensen in staat stellen om op afstand te werken, zeggen ze.

Meer hierover kan gelezen worden op de pagina van The New York Times (Engels).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>