Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Defensie kiest Delft Dynamics voor ontwikkeling vliegende robots

Defensie kiest Delft Dynamics voor ontwikkeling vliegende robots

Deze week is bekend geworden, dat Defensie in het kader van de SBIR oproep “Veilig Landoptreden” uit 44 door Nederlandse bedrijven ingediende voorstellen het projectvoorstel ASIMOV van Delft Dynamics uiteindelijk als beste heeft beoordeeld en heeft geselecteerd voor uitvoering. Er zal nu gestart worden met dit twee jaar durende onderzoeks- en ontwikkelingsproject, waarin een Autonome Snel Inzetbare Multicopter voor Overzicht en Veiligheid (ASIMOV) wordt ontwikkeld.

Deze compacte en gemakkelijk in te zetten onbemande vliegende robot kan uitgerust worden met verschillende, snel verwisselbare camera’s en zal de mogelijkheid hebben om automatisch te starten en landen, om zodoende met dit systeem het toekomstige landoptreden veiliger te maken voor het defensiepersoneel.

Defensie SBIR oproep
De minister van Defensie heeft ondernemers uitgedaagd om nieuwe producten te ontwikkelen, die bijdragen aan veilig landoptreden en militair optreden in verstedelijkt gebied. Defensie opereert vaak in een dynamische en complexe omgeving. Bij militair optreden in verstedelijkt gebied variëren de acties van meerdaags rijdend patrouilleren tot patrouilles te voet. Hierbij is de dreiging van bermbommen en aanslagen constant aanwezig. Small Business Innovation Research (SBIR) is een initiatief van de rijksoverheid om met aanbesteding innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken te bedenken.

Project ASIMOV
Delft Dynamics verwacht een sterke bijdrage te kunnen leveren om het toekomstige landoptreden veiliger te maken, door een autonoom snel inzetbaar multicoptersysteem te ontwikkelen. Dit goedkoop, lichtgewicht, compact, gemakkelijk en veilig in te zetten systeem kan gebruikt worden om overzicht te verkrijgen en bermbommen te detecteren, en kan verschillende, verwisselbare camera’s dragen. Doordat de multicopter automatisch vanuit een transportbox vanaf een voertuig kan starten en ook automatisch weer kan landen, wordt niet alleen gezorgd voor verlaging van de werklast van de bedienaar, ook hoeft de bedienaar het voertuig niet uit. Zodoende kan zonder uitstijgen snel een overzicht verkregen worden van de situatie in steegjes en achter hekken en gebouwen. “In de haalbaarheidsstudie, voorafgaand aan dit project, werd uit verschillende gesprekken al duidelijk, dat er enorm veel interesse is bij verschillende Defensie onderdelen voor deze ontwikkeling.” aldus Gerwin Voorsluijs, projectleider van project ASIMOV. Daarnaast kunnen civiele hulpverleners, zoals politie en brandweer, met dit systeem burgers beter beschermen in geval van calamiteiten.

Betrouwbare systemen
Het project past goed bij het doel van Delft Dynamics om betrouwbare onbemande luchtvaartuigen te ontwikkelen en produceren voor overheid en industrie. Zo wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan het nieuwste product van Delft Dynamics, de RH4 ‘Spyder’ multicopter. Een vliegende robot van 2 kg, die binnenkort op de markt wordt gebracht en als basis zal gaan dienen voor de ontwikkeling van het ASIMOV systeem.

Meer te lezen op: www.delftdynamics.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>