Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Eindhovense student wint Tata Steel Prijs voor ontwerp operatierobot

Eindhovense student wint Tata Steel Prijs voor ontwerp operatierobot

,,In laboratoria, de revalidatie en de chirurgie is de robot niet meer weg te denken."

Het is een mooie week voor ir. Jordan Bos. De onlangs aan de TU/e afgestudeerde werktuigbouwer ontvangt komende vrijdag de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde. De jonge wetenschapper heeft met het winnen van de Tata Steel Prijs 5.000 euro gewonnen.

De inmiddels afgestudeerde masterstudent Werktuigbouwkunde ontvangt de prijzen voor zijn ontwerp van een operatierobot waarmee een zogeheten ‘cochleair implantaat’, dat ervoor zorgt dat dove mensen (weer) kunnen horen, kan worden aangebracht in het binnenoor. Dit is een risicovolle operatie, omdat de chirurg in een klein gebied dicht bij de aangezichtszenuw en spraakzenuw moet werken. Met de operatierobot zou deze ingreep in de toekomst gemakkelijker, sneller en met minder risico kunnen worden uitgevoerd.

Bos heeft delen van zijn ontwerp getest in experimenten en verwacht dat het nog zeker vijf jaar zal duren voor zijn ontdekking de weg naar de praktijk vindt. Ondertussen doet hij promotieonderzoek naar een vergelijkbare gerobotiseerde aansturing, voor andere operaties in de omgeving van het binnenoor, zoals een hersentumor verwijderen. (Bron/ lees verder: Cursor.TUE.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>