Drones, onbemande vlieg- en looprobots, staan in de belangstelling omdat legers er op afstand mee kunnen spioneren en doden. Ondertussen bouwen burgers hun eigen drones. Filosoof Francis Fukuyama kon zich nog net bedwingen om de buren met zijn eigen drone te begluren, schrijft het NRC Handelsblad.
Ja, drones luiden een nieuw tijdperk van oorlogsvoering in. Momenteel heeft het Pentagon al meer drone-piloten dan F16-vliegers in dienst. Soldaten die veilig vanachter hun bureau de vijand, duizenden kilometers verderop, naar het leven staan. Een technische overmacht met onethische consequenties: je kan risicoloos vechten en voelt je nauwelijks emotioneel verbonden met het doelwit. Ontlijving, noemen psychologen dit. Oorlog als computerspel, schrijft het dagblad.
Nee, dit is niet de ultieme nachtmerrie. De echte innovatie vindt namelijk niet plaats in geheime defensielaboratoria, maar op vrij toegankelijke universiteitscampussen. Deze zomer organiseert de Universiteit van Noord-Dakota de zoveelste drone-wedstrijd voor studenten. De opdracht is uitdagender dan ooit: bouw een drone die zelfstandig en vrijwel geruisloos een zwaar beveiligd gebouw binnen kan vliegen en een USB-stick uit een computer trekt.
We hebben het hier niet over logge apparaten, maar over machientjes ter grootte van een handpalm die door een open raam naar binnen vliegen, met sensoren de omgeving aftasten en zich koest houden als er een mens in de buurt komt…
Lees verder op de website van het NRC handelsblad.
Zie hier een interessante presentatie over drones:
Nou je kan er een boel mee doen, maar als je eenmaal de “freqentie” weet, kun je deze verstoren, en donderd de boel zo uit de lucht. Zelfs de zelfdenkende robot kan niet meer denken.Mijn vraag is of dit wel een zo briljant idee is??
En aangezien ik als radiozendamateur zo een zender kan bouwen die een groot spectrum kan storen, is dit dus een ontzettend DOM idee.
waait zo n vliegding niet gauw van koers, door een windvlaag …
Wel even zitten genieten van dit stukje techniek!