Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Floris de Vos: ‘We zouden het waterprobleem in Afrika binnen een paar maanden kunnen oplossen’

Floris de Vos: ‘We zouden het waterprobleem in Afrika binnen een paar maanden kunnen oplossen’

Twee jonge ondernemers die oude problemen aanpakken. Firestarters Maarten Beelen en Floris de Vos spraken over het thema ‘van uitvinding naar businessmodel’ tijdens een talkshow op TEDx Binnenhof, dat op 25 juni jl. plaatsvond in Den Haag. Moderator was Ernst-Jan Pfauth, met Tim de Gier als co-host.

Maarten Beelen werkte met een team van de Technische Universiteit Eindhoven aan medische robotica, specifiek ontwikkeld voor oogchirurgen. De robot assisteert de chirurg bij operaties aan het netvlies. Doordat de robot preciezer werkt dan een menselijke hand, kunnen de robots van Beelen meer patiënten beter helpen. Hij gelooft in zijn uitvinding, maar ondervond ook tegenwerking van de gevestigde markt. ‘Als je zo rigoureus de wereld gaat veranderen, kan de tegenstand wel heftig zijn,’ aldus Beelen. Desondanks is de 26-jarige ondernemer ervan overtuigd dat zijn technologie een maatschappelijk probleem kan oplossen.

‘Geef mensen de hengel, niet de vis’. Met dat in zijn achterhoofd, sprong Floris de Vos in zijn auto, met achterin de FLOFLO: een DIY drill unit waarmee mensen in Afrika water uit de grond kunnen boren. Maar liefst 33.000 kilometer legde De Vos af om met de FLOFLO het gebrek aan water in het Afrikaanse continent te bestrijden. ‘We zouden het waterprobleem in een paar maanden kunnen oplossen,’ meent De Vos. ‘Het is gewoon een kwestie van 2000 FLOFLO’s richting Afrika te sturen.’

Firestarters is een podium voor innovatie, dat zich richt op verschillende creatieve disciplines. Firestarters wordt gefaciliteerd door Vodafone.

Ernst-Jan Pfauth en Tim de Gier gingen bij TEDxBinnenhof het gesprek aan met Floris de Vos (Flo Flo) en Maarten Beelen (Preceyes) over innovatie, technologie, robotica en duurzaamheid:

11 comments on “Floris de Vos: ‘We zouden het waterprobleem in Afrika binnen een paar maanden kunnen oplossen’

 1. Deus Ex AZAZEL on said:

  Maar dat wil niemand , die ontwikkelingshulpindustrie is van ellende en subsidie afhankelijk

 2. bacckspace on said:

  Dit is nou weer het geval van korte termijn denken.Je kan wel grondwater op pompen maar dat gaat nog sneller op dan olie,is er water komt er meer leven dat ook meer water verbruikt.De mensen zullen ook moeten eten,en dat eten heeft ook water nodig,om te kunnen bloeien en groeien.
  Het lijkt mij nuttiger dat we technieken ontwikkelen die het mogelijk maken om zeewater zo goedkoop mogelijk te kunnen ontzilten.

  • Deus Ex AZAZEL on said:

   Die technologie is er al , daar heb je in de binnenlanden geen moer aan

   • bacckspace on said:

    Als het mogelijk is om olie pijpleidingen aan te leggen van duizenden kliometers lang.Zou het geen probleem moeten zijn omdat voor water ook te kunnen doen.

    • Deus Ex AZAZEL on said:

     Verdiep je eens in het energetisch aspect van beide vloeistoffen.
     Irrigatie is de oplossing met vergaande landbouwtechnologie , echter dan zal eerst de diverse regeringen en stammen wat beschaving bijgebracht moeten worden , anders krijg je chaos zoals in zimbabwe en uganda

 3. janmetdepet on said:

  Op zich een goed idee die waterboor. Maar als je in de droge gebieden op deze manier het grondwater massaal oppompt wordt de grondwaterstand nog lager en zal de aanwezige vegetatie het nog zwaarder krijgen. Het uiteindelijk resultaat van deze techniek is dus nog meer (onbruikbare) woestijnachtige gebieden.

 4. weerman on said:

  Eens met #2. Dit is leuk voor de korte termijn. als je ziet dat in een nat land als Nederland een verlaagde grondwaterspiegel al tot grote problemen leidt, moet je dat niet in gevoelige gebieden als Afrika gaan doen. Investeer maar in grootschalige ontziltingsinstallaties op zonneënergie en zorg voor goede aanvoer richting binnenlanden. Als we olie duizenden kilometers via leidingen kunnen verplaatsen, kan dat met water net zo.

  Echter; het zou wilskracht, lange termijndenken en samenwerking vereisen, zo’n project. En helaas; ook in Afrika is die bereidheid er zwaar onvoldoende. Voorlopig maakt men elkaar liever af omdat de één z’n godje beter schijnt te zijn dan een ander godje. Men vecht elkaar dood om lokale macht. Als ze willen opbloeien zullen ze van dat vroeg-middeleeuwse denken af moeten. Pas dan is er een mogelijkheid om de gehele bevolking voldoende van voedsel te voorzien, en om de sahelzone en desnoods de Sahara weer groen te maken. Voorlopig zijn kalashnikovs en mortieren voor hen belangrijker dan schoon water. Helaas.

 5. anton kok on said:

  ‘We zouden het waterprobleem in Afrika binnen een paar maanden kunnen oplossen’

  Doe dat dan!!

  • oOCOo on said:

   het wereldwijde waterprobleem is opgelost als iedereen terug gaat naar max. 2 x in de week vlees eten, laten we daar eens mee beginnen ipv lijdzaam te wachten tot iemand anders het hele probleem weet op te lossen.

   • M. Brandenburg on said:

    Wat een belachelijke redenering. Hier wordt helemaal neits mee bereikt.

    Probleem zijn juist die zogenaamde NGO´s die zonder subsidie gelden geen bestaansrecht hebben. Omdat ze dan op de resultaten worden afgerekend, die enkel maar denken in geld sturen naar landen, waar het vervolgens in de zakken verdwijnt van de dictatoren of geestelijk leiders.

    Alle mensen op deze aarde kunnen leven in een staat ter grote van Texas, waarna we de rest van de werled zouden hebben om voedsel en dergelijke te verbouwen.

    Probleem is echter dat mensen als u verblind zijn door de eigen ideologie, die logisch nadenken uitschakeld en iedereen de eigen zienswijze wil opdringen.

    We kunnen honger (er is nu minder honger dan toen er nog maar 5 miljardmensen waren) in 6 maanden oplossen., zoals we ook het wate probleem kunnen oplossen. 70% van de aarde bestaat uit water, en alarmisten zijn zo met zichzelf bezig dat ze niet eens begrijpen dat technologie de oplssing is voor de huidige problemen. Maar elke oplossing woirdt vakkundig de kop ingedrukt, om het eigen voortbestaan te kunnen waarborgen.

    Dan krijg je oplossingen als maar 2x per week vlees eten. Hoe naief kan je zijn.

 6. Elq on said:

  Helaas zullen alle linkse politieke knuffelaars en en quasi doo-gooders wit weg trekken van zulke ideeën, je helpt immers half hun eigen en zelfverzonnen “hulp” industrie om zeep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>