Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Het begeleiden van robot vliegtuigen met handgebaren op vliegdekschepen

Het begeleiden van robot vliegtuigen met handgebaren op vliegdekschepen

De bemanning van een vliegdekschip maakt gebruik van een set van standaard handgebaren om vliegtuigen te begeleiden op het schip. Maar omdat steeds vaker robot vliegtuigen worden gebruikt voor routine luchtmissies, werken onderzoekers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) aan een systeem dat deze robot vliegtuigen in staat stelt dezelfde soort gebaren te volgen.

Het probleem is op ten minste twee manieren ingewikkeld. Ten eerste moet het vliegtuig bepalen of de menselijke handen naar boven of beneden zijn gericht en of de ellebogen gebogen zijn of niet. Ten tweede moet het de menselijke gebaren kunnen lezen en hun betekenis achterhalen. MIT promovendus Yale Song probeert dit problemen op te lossen.

Song en collega-wetenschappers maakten video-opnamen van diverse mensen die een set van 24 gebaren uitvoerden die het personeel van vliegdekschepen gebruikt. Ze bouwden daarna software die de positie bepaalde van ieders elleboog, pols en hand, inclusief de vraag of palmen open waren en of duimen omhoog of omlaag waren. Zij voltooiden dat deel van het onderzoek vorig jaar. Daarna moest het team al die gebaren classificeren volgens hun betekenis. Dit is echter ingewikkeld doordat deze handgebaren een complex ballet van bewegingen vormen. Ze gebruikten hiervoor een algoritme die de betekenis van een gebaar moet vaststellen zonder een duidelijk begin, midden en einde.

Het team slaagde hierin door het afbreken van de video’s in clusters van frames. De onderzoekers testten de algoritme, die in 76 procent van de gevallen correct de gebaren identificeerde.

Song is van mening dat dit kan worden verbeterd door het aanpassen van de instellingen van de algoritme. Het werk verschijnt binnenkort in het wetenschappelijke tijdschrift ACM Transactions on Interactive Intelligent Systems.

Zie de interessante video:

Bron: http://web.mit.edu

3 comments on “Het begeleiden van robot vliegtuigen met handgebaren op vliegdekschepen

 1. roelfje on said:

  Laten ze maar een Xbox kinetic instaleren werkt op de zelfde wijze.
  http://www.kelkoo.nl › … › Hardware › Game Consoles

 2. roelfje on said:

  Hier een nog betere link
  http://www.xbox.com/en-GB/KINECT

 3. Karbonade on said:

  Ik zou het toch niet geheel vertrouwen als checker..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>