Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Ingenieurs creëren robotspieren die 1000 keer sterker zijn dan die van een mens

Ingenieurs creëren robotspieren die 1000 keer sterker zijn dan die van een mens

Real Steel robotWetenschappers aan de Universiteit van Californië UC Berkeley presenteren een nieuwe robotspier die 1000 keer sterker is dan die van een gemiddelde mens. De kunstmatige spier kan een object 50 maal zo zwaar als zichzelf zonder problemen ‘de ruimte in lanceren’.

Berkeley’s nieuwe robot “spieren” profiteren van de zeldzame eigenschappen van vanadium dioxide, een verbinding die heel snel verandert van een isolator naar een geleidende metaal op 67 graden Celsius. Die overgang levert een ongelooflijke hoeveelheid kracht op.

Volgens Berkeley Labs, zijn hun robo-spieren “… in staat om objecten te lanceren die 50 maal zwaarder zijn dan zichzelf over een afstand van vijf keer zijn lengte binnen 60 milliseconden”, wat sneller is dan het knipperen met jouw ogen.

De uitvinders van deze micro-spier zien toepassingen voor robot ledematen. Daarnaast voorspellen zij ook een nieuwe lijn van energiezuinige elektronica. De door vanadium dioxide gevoede spieren hebben bewezen een miljoen keer te kunnen samentrekken en ontspannen zonder te breken.

Video van de Vanadium Dioxide Micro-spier

Het principe vraagt weinig energie, dus dat is dan weer handig in apparatuur, machines en ….powerrobots!

Meer over deze robotspieren op Berkeley Lab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>