Bouw je eigen robot
Home / Eigen verslagen / Nederlands Trots

Nederlands Trots

Nederlands Trots

Vandaag even een bezoekje gebracht aan één van de mooiste universiteiten van Nederland. Ik heb het dan over de Technische Universiteit Delft (TU Delft). Op uitnodiging van associate professor Martijn Wisse om hun indrukwekkende arsenaal aan robots en robotica projecten te bezichtigen.

In het robotica lab in de faculteit werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3ME) heb ik een rondleiding gekregen door de hele faculteit. Tijdens deze rondleiding kwamen we langs allerlei indrukwekkende robots gebouwd door studenten en onderzoekers in Delft.

De universiteit is al van oudsher bezig met onderzoek op het gebied van robotica. Maar pas rond 1996 werd de eerste lopende robot gebouwd. Dat is het jaar dat op de universiteit een begin werd gemaakt met het ‘serieus’ doen van onderzoek naar robotica en het ontwikkelen ervan. Dit startschot werd gegeven door een koppig student die ondanks het negatief advies van een professor per se een robot wilde bouwen. Hierna volgenden de ontwikkelingen elkaar snel op, wat resulteerde in een heleboel robots en een groot robotica-team die hieraan meewerkt.

In het 3ME gebouw zijn robots te vinden die heel Nederland nog niet eerder heeft gezien. In samenspraak met de heer Wisse zullen wij deze robots de komende tijd onder uw aandacht brengen met onder andere informatie, beeld en geluid. Robots van andere universiteiten, waaronder Universiteit Twente en de Technische Universiteit Eindhoven, en Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven zullen ook hier uitgelicht worden. Zolang ze maar in Nederland gemaakt zijn!

Al deze robots lichten wij uit in deze rubriek zodat iedereen met trots kan kijken naar de ontwikkelingen van de robotica in Nederland. Deze robots reken ik tot de robots die de label ‘Nederlands Trots’ krijgen.

Het doel hiervan is om de robots gemaakt in Nederland onder de aandacht te brengen van de mensen. Maar ook om robotica in Nederland verder te helpen promoten en onder de aandacht te brengen van de massa.

Rachid Siallioui
Student Artificial Intelligence aan de VU in Amsterdam

4 comments on “Nederlands Trots

 1. ookzoiets on said:

  Ik ben tegen robots. Dat loopt op een dag uit de hand.

 2. Dr. ir. Bakstra on said:

  Leuk stukje promotie. Alleen een tip: gebruik in het vervolg géén commic sans op je vlaggetje. Daardoor was ik al geneigd bij voorbaat het stuk niet meer serieus te nemen 😉

 3. Dr. ir. Bakstra on said:

  *comic sans

 4. Cyrill on said:

  Nog een tip: Bij voorbaat niet iets niet serieus nemen, is niet echt slim !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>