Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Nederlandse voetbalrobots gaan voor de wereldtitel op WK

Nederlandse voetbalrobots gaan voor de wereldtitel op WK

Robotvoetbalteam TechUnited van de Technische Universiteit Eindhoven gaat komende week de Nederlandse eer hoog houden op het WK RoboCup in Mexico City. Na vier verloren WK-finales op rij hoopt het team dit keer wél met de wereldbeker naar huis te komen. Ook zorgrobot AMIGO en humanoid TUlip gaan mee naar Mexico, om de strijd aan te gaan in hun eigen categorieën. Teamcaptain Robin Soetens van Tech United hoopt dit jaar weer de finale te halen.

Beter presteren door innovatie
Beter presteren kan op de RoboCup alleen door te innoveren. Het Eindhovense team heeft het afgelopen jaar dan ook niet stil gezeten. Soetens: “De samenwerking tussen de robots hebben we stukken verbeterd. In plaats van lange dribbelacties zoeken we nu de vrije ruimte, door de bal over te spelen. Verder zijn we sterker in één tegen één situaties. We kunnen nu schokken detecteren, met een extra sensor, waardoor we voorkomen dat we de bal verliezen door harde tackles.”

Robotvoetbal stimuleert ontwikkelingen op gebied van robotica
RoboCup is een internationale robotcompetitie die bestaat sinds 1997. Het doel van RoboCup is het stimuleren van ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Een van de RoboCup-categorieën is de ‘Middle Size League’ (MSL), de officieuze koningsklasse van het robotvoetbal. Tech United, het team van de TU/e, speelt mee in deze klasse.

Spectaculair om te zien
De MSL bestaat uit teams van vijf tafelhoge robots die zelfstandig voetballen, zonder menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spectaculair om te zien.

Wedstrijden kijken
De wedstrijden beginnen woensdag 20 juni, de finales zijn zaterdag 23 juni. Tech United toont op www.techunited.nl zoveel mogelijk live videobeelden van de wedstrijden. De prestaties zijn verder te volgen op Twitter (@techunited) en op Facebook (www.facebook.com/techunited).

Bron: TU/e, Dichtbij.nl, engineersonline.nl/, techunited.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>