Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Onderhoud windmolens kan goedkoper door gebruik robot

Onderhoud windmolens kan goedkoper door gebruik robot

In Nederland staan meer dan 1900 windmolens. Dit zijn oude en nieuwe turbines door elkaar, met vermogens van maar 75 KW tot 3.000 kW (3 MW). Volgens gegevens van het CBS is in 2011 door al deze turbines samen 4.298 GWh elektriciteit opgewekt. Dit is net zoveel als 1,5 miljoen huishouden het hele jaar thuis gebruiken.

Windmolens besparen Nederlanders dan ook veel geld, door de energiebesparing die het mogelijk maakt. Het onderhoud van de windmolens is echter bij lange na niet goedkoop.

Een Amerikaans bedrijf wil hierin verandering brengen. Dankzij een nieuw ontwikkelende robot kunnen prijzen van windenergie lager worden.

Het Amerikaanse bedrijf Helical Robotics ontwikkelde een robot, de HR-MP20, die inspectie- en onderhoudstaken kan doen bij zowel windmolens op land als op zee. Omdat monteurs niet meer omhoog hoeven te klimmen wordt onderhoud dankzij de robot efficiënter, gemakkelijker en dus goedkoper.

De robot ziet er uit als een koffer op wielen en is een knap stukje techniek. Met behulp van magneten kan hij namelijk verticaal langs de toren van een windmolen omhoog klimmen. Daarbij kan 9 kilogram aan instrumenten mee omhoog worden genomen, terwijl de robot zelf maar 19 kilogram weegt.

Recent is de HR-MP20 getest in een windmolenpark in de Amerikaanse staat Minnesota. Daar bleek dat de robot inderdaad handiger was dan conventionele onderhoudsmethodes, onder andere omdat de robot beter bestand is tegen wind en slecht weer.

Zie de €15.621 kostende robot in actie:

(Bron/ lees verder: Duurzaambedrijfsleven.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>