Bouw je eigen robot
Home / Robot bouwen / Osci Robot: een vierpotige looprobot

Osci Robot: een vierpotige looprobot

Bouwen van de Osci RobotRobots die zich voortbewegen op wielen hebben we al eerder kunnen bouwen. Nieuw ook voor ons is het bouwen van robots die kunnen lopen. Een primeur in deze nieuwe klasse robots is de robot die we hieronder beschrijven. Vanwege de roterende en oscillerende bewegingen die de robot maakt, geven wij het de naam ‘Osci‘.

Osci Robot is een indrukwekkende robot die uit de meest simpele onderdelen gebouwd is, en toch erin slaagt om redelijk soepele loopbewegingen te maken. De robot kan de voor- en achterpoten optillen, telkens door op een voor- of achterpoot te steunen en de andere op te tillen. Net zoals je vierpotige dieren ook wel ziet bewegen.

De servo is het belangrijkste onderdeel aan de robot. Deze zorgt voor roterende en oscillerende bewegingen die de voor- en achterpoten aansturen via een ijzeren koppeling. Het was een grote uitdaging om de roterende bewegingen zo te maken dat de robot vooruit komt. Door het uitproberen van verschillende mechanismen en het doen van allerlei experimenten zijn wij toch redelijk erin geslaagd.

De robot in actie

Een aantal foto’s van Osci:

Osci robot gezien vanuit de zijkant

Osci robot gezien vanuit de zijkant

Osci robot gezien vanuit de voorkant

Osci robot gezien vanuit de zijkant

Robot bouwen: Osci robot gezien vanuit de zijkant

Robot bouwen: Osci robot gezien vanuit de achterkant

Robot bouwen: Osci robot gezien vanuit de voorkant

Osci heeft een lichaam dat de vier poten met elkaar verbindt. De voor- en achterpoten zijn één geheel.

Osci is een robot die iedereen wel kan bouwen. Het belangrijkste dat je nodig hebt is de Servo, die in de betere electronica winkels wel te verkrijgen is.

Feedback
Wij hebben de robot sneller opgeleverd dan we zouden willen. Hierdoor is niet alles netjes afgewerkt, waaronder uitstekende draden, en de poten die wat bijgeknipt kunnen worden. Daarnaast kan de loopbeweging aanzienlijk verbeterd worden door het ‘tweaken’ van het koppelmechanisme tussen de Servo en de poten. Desondanks, zijn wij tevreden met het resultaat.

Wij ontvangen graag feedback hierover. Ook horen wij graag van je of je deze robot ook wel zou willen bouwen.

One comment on “Osci Robot: een vierpotige looprobot

  1. lena on said:

    komt er een handleiding gr. lena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>