Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Rijnstate gebruikt al jaren de Da Vinci SI operatierobot

Rijnstate gebruikt al jaren de Da Vinci SI operatierobot

,,In laboratoria, de revalidatie en de chirurgie is de robot niet meer weg te denken."

Sinds december 2009 heeft het Rijnstate Ziekenhuis een Intuitive Da Vinci Si operatierobot. Als eerste ziekenhuis in Nederland beschikken zij over het nieuwste type operatierobot.

De operatierobot is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Het is iets nieuws, maar in principe veranderen de operaties die men er mee uitvoert niet heel veel. In het Rijnstate worden al heel lang kijkoperaties bij prostaatkanker uitgevoerd.

De robot doet niets uit zichzelf. De operatierobot maakt het voor de uroloog wel mogelijk om nog nauwkeuriger te opereren, waardoor de kans op schade aan zenuwbanen en de sluitspier nog kleiner wordt. Het herstel na de operatie is daardoor weer sneller en dat is een groot voordeel voor de patient. Zo is de kans op blijvende incontinentie heel klein (3%). Ook is er een grotere kans dat de zenuwbanen behouden blijven, waardoor het waarschijnlijker is dat er na de operatie spontane erecties aanwezig blijven.

Naast de behandeling van prostaatkanker, worden ook blaas en nieroperaties met behulp van de robot uitgevoerd.

In de onderstaande video ziet u de robot in werking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>