Bouw je eigen robot
Home / Evenement / RoboCup Dutch Open van 25 tot en met 29 april in Eindhoven

RoboCup Dutch Open van 25 tot en met 29 april in Eindhoven

In het Indoor Sportcentrum Eindhoven wordt van 25 tot en met 29 april de RoboCup Dutch Open gehouden. RoboCup is een wereldwijde organisatie met als doel de technologische ontwikkelingen te stimuleren en deze onderling te delen. Daarnaast streven ze er naar om een robotvoetbalteam te ontwikkelen dat in 2050 kan winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal.

Robotvoetbal
De ontwikkeling van het robotvoetbal vindt plaats in drie competities, de Small-size, de Middle-size en de Humanoid League. In de Small-size League wordt er gespeelt op een klein veld waarboven een camera hangt die de robots van informatie voorziet over de positie van bal, medespelers en tegenstanders. Hierbij ligt de nadruk op de ontwikkeling van het samenspel van de robots.

De Middle-size League speelt met teams van geheel autonome robots op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen geheel zelfstandig en overleggen over gezamenlijke acties. In de Humanoid League hebben de robots een menselijke gestalte en ligt de nadruk op basisvaardigheden als lopen, rennen en de bal weg schieten. Het resultaat van deze drie leagues zal uiteindelijk (in 2050 is het doel) een team van androïde robots opleveren dat zelfstandig voetbalt volgens een tijdens de wedstrijd steeds veranderende tactiek.

Robots in de maatschappij
Robots die zich voortbewegen, communiceren met en reageren op hun steeds veranderende omgeving kunnen maatschappelijk breed toegepast worden. Binnen RoboCup zijn hiervoor de RoboCup Rescue en RoboCup@Home competities gevormd. De Rescue-robots kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij rampen of andere calamiteiten waar mensen tekort schieten of gevaar kunnen lopen. @Home streeft ernaar robots te ontwikkelen die inzetbaar zijn in huishoudelijke en zorgomgevingen zoals ziekenhuizen en verpleeghuizen. Hier kunnen de robots mensen (patiënten, cliënten en personeel) assisteren en zware werkzaamheden verrichten zoals het tillen van patiënten.

Zie ook het promotiefilmpje de RoboCup Dutch Open:

Meer weten?
Nieuwsgierig geworden naar deze vernieuwende sport? Kijk voor meer informatie over dit evenement en de verschillende leagues op de website van RoboCup Dutch Open: www.robocupdutchopen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>