Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Robot als hulp in de huishouding

Robot als hulp in de huishouding

Een robot lijkt soms net een mens: pannenkoeken bakken leert hij snel, het assembleren van auto’s of het uitvoeren van oogoperaties doet hij zelfs beter dan mensen. Maar het simpel pakken van een flesje frisdrank kost onhandig veel moeite. Robots zijn gespecialiseerd, maar houterig en weinig flexibel. De Leidse hoogleraar Hommel heeft er een dagtaak aan om ze veelzijdiger te maken.

Robot Armar stal de show op de in maart gehouden elektronicabeurs Cebit 2012. Eerder al mocht hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel begroeten en bloemen aanbieden. Nu is hij aan het Technologie Instituut Karlsruhe (KIT) in opleiding als huishoudelijke hulp. Daar leert hij bijvoorbeeld eieren uit een koelkast te pakken en het aanrecht schoon te vegen.

De Leidse hoogleraar benadrukt dat het erg belangrijk is om de waarneming (beeld, tastzin) van de robot te koppelen aan de uitgevoerde acties. „Een mens heeft bij wat hij ziet, hoort of voelt meteen door wat hij ermee kan doen. Omgekeerd wordt bij een handeling de bijbehorende waarneming op scherp gezet. Een robot moet leren dat hij een beker melk horizontaal moet houden en niet mag knijpen in een breekbaar ei

Lees verder op het Reformatorisch Dagblad.

Zie ook een filmpje over robot Armar:

3 comments on “Robot als hulp in de huishouding

 1. hcore on said:

  Roomba advanced … ! Zal niet meer zo lang duren voordat dit echt realiteit wordt… een robotje om je huis te stofzuigen en de afwas te doen terwijl je zelf aan het werk bent … !

  Mooi hoor…

 2. Ayadorim on said:

  Je moet geen dorst hebben met zo’n robot.

 3. ookzoiets on said:

  Nou, bij een operatie? Ik zou het niet aandurven. Zo’n robot zou maar op hol slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>