Een kijkoperatie uitvoeren met een robot? Dat kan tegenwoordig bijna in elk ziekenhuis. Een arts stopt dan 4 robotarmen in de buik van een patiënt en bestuurt deze met een geavanceerde computer.
Sinds de goedkeruring in 2000 door de Food and Drug Administration (FDA), worden wereldwijd meer dan 2000 van deze systemen in gebruik genomen. In Nederland worden 20 van deze machines gebruikt.
Een operatierobot kost maar liefst 3 miljoen euro. Daarnaast duurt een operatie met een robot veel langer. Het aantal complicaties is hetzelfde. Is er wel overtuigend bewijs dat operaties mét robot nou zoveel beter zijn als alledaagse operaties?
Die vraag stelden drie Nederlandse chirurgen zichzelf en gingen op onderzoek uit. Jeroen Heemskerk (Laurentius Ziekenhuis) en collega’s zijn op zoek gegaan naar wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van robots bij alledaagse kijkoperaties. Zij bestudeerden onder andere schildklieroperaties, prostaatchirurgie en longingrepen. In Surgical Endoscopy (2013; epub 14 november) publiceren zij hun resultaten.
Hun conclusie is dat er geen overtuigende argumenten bestaan voor het gebruik van robots bij kijkoperaties. ‘In een tijd van economische crisis is het nodig om kritisch te bediscussiëren of we robotgeassisteerde laparoscopische chirurgie drastisch moeten beperken of zelfs verlaten’, melden de onderzoekers.
Toch willen zij robotgeassisteerde operaties nog niet afgeschrijven. Zij besluiten daarom met een citaat van Winston Churchill: ‘Now, this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.’
(Bron/ lees verder: Sciencedaily.com en NTVG)