Bouw je eigen robot
Home / Eigen verslagen / Robothelikopters voor defensie, politie en brandweer

Robothelikopters voor defensie, politie en brandweer

De Nederlandse Technostarter Delft Dynamics B.V. is in 2006 door vier ingenieurs opgericht met als specialisatie het ontwikkelen van robothelikopters: kleine onbemande helikopters die door hun formaat en karakteristieken snel en makkelijk ingezet kunnen worden voor allerlei doeleinden.

In het verleden heeft het Nederlands berdijf al robothelikoptersystemen geleverd aan het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Ministerie van Defensie. Verder heeft het bedrijf robothelikopters ingezet in opdracht van Rijkswaterstaat en de brandweer.

In dit artikel belichten wij het robothelikoptersysteem genaamd RH2 Stern. Deze bestaat uit een helikopter met camera en andere sensors, en een grondstation waarmee de operator de helikopter bestuurt en in de gaten houdt. De helikopter is voorzien van een computersysteem en sensoren die voor automatische stabilisatie en besturing zorgen.

In vergelijking met de grotere bemande helikopters heeft een mini-helikopter vele voordelen. Door het lage gewicht en de relatief kleine afmetingen is de robothelikopter gemakkelijk te transporteren en snel inzetbaar. Verder heeft een robothelikopter een erg laag geluidsniveau en is hij milieuvriendelijker qua uitstoot van uitlaatgassen en verstoring van de omgeving. Tenslotte is de robothelikopter veel goedkoper in aanschaf en gebruik dan een bemande helikopter.

De bediening van de robothelikopter geschiedt vanaf de grond met behulp van een grondstation, waarop de status van de helikopter en de camera te zien zijn. Hierop is bijvoorbeeld te zien wat de positie van de helikopter is, hoe hard hij vliegt en in welke richting. Verder wordt ook getoond hoeveel brandstof er nog aanwezig is en wat het voltage is van de onboard batterij zodat de operator weet wanneer de helikopter terug moet komen om bij te tanken.

De robothelikopter kort samengevat (PDF).

Voor meer informatie zie de website van Delft Dynamics B.V. www.delftdynamics.nl

3 comments on “Robothelikopters voor defensie, politie en brandweer

  1. Nerva on said:

    Het wordt enger en enger,

  2. MARCUS AURELIUS on said:

    Wat u zegt collega, niemand is zo meer veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>