Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Robotindustrie Thailand draait op volle toeren

Robotindustrie Thailand draait op volle toeren

Mechanische obers in een restaurant in Bangkok serveren niet alleen uw gerechten, maar maken ook een mooi samba dansje.

Thailand staat bekend om haar lekker gekruid eten, mooie stranden en een rijke cultuur. Het land krijgt nu echter ook wereldwijde erkenning voor haar snel groeiende robotica-industrie.

Op dit moment zijn in Thailand ingenieurs hard bezig met het maken van allerlei “humanoids” (mensachtigen) die soms ook levens kunnen redden (of vernietigen). Een paar voorbeelden:

NAMO
“Deze robot is vrouw in vorm, althans, de uiterlijke verschijningsvorm,” zegt Dr Thavida Maneewarn, adjunct-directeur van Research op het prestigieuze Institute of Field Robotics, terwijl ze haar roze-witte robot genaamd NAMO (Novel Articulated Mobile Platform) introduceert.

Namo is een “semi-humanoid” op wielen en is op afstand te bedienen.

“Ze is ontworpen om een ​​public relations robot te zijn,” zegt Thavida. “Als je naar een expo gaat, dan heb je dat schattige meisje dat jou een product probeert te verkopen. Dat is ook wat NAMO moet voorstellen. Wanneer ze eten gaat verkopen zal ze voor je koken, je laten proeven, iets overhandigen en nog veel meer doen.”

Kanok

Na aanzetten gaat Kanok direct opzoek naar een bal.

Thavida wijst op een zwart metalen robot genaamd Kanok, die een roze pruik heeft op zijn kop voor de lol. Kanok is een humanoïde robot met twee benen, armen en een hoofd, net als een mens. Voor elke been heeft hij meerdere motoren die ervoor zorgen dat hij kan lopen.

“We ontwierpen deze kerel om volledig autonoom te zijn. Hij werd oorspronkelijk ontworpen om voetbal te spelen, dus als ik hem aanzet gaat hij direct opzoek naar een bal.”

Slangrobot

In de buurt rust een ‘slang robot’ op de vloer van haar laboratorium.

“Een slang, of een keten-achtige type robot, is heel mooi omdat het in diverse vormen kan bewegen. Dat maakt het veelzijdig.” Het kan volgens haar gebruikt worden als een olifantenslurf om voorwerpen te pakken. Of je kunt het gebruiken als een inktvis tentakel. Je kan ermee door een smalle ruimte. Je kunt bomen beklimmen. Je kunt de trap beklimmen. Of je kunt ermee door een pijp bewegen.


Een slangrobot van de Amerikaanse Carnegie Mellon University (CMU) die demonstrert hoe slangenrobots bomen kunnen beklimmen.

Internationale erkenning voor Thailand’s robotica studenten

Thaise studenten en ingenieurs hebben ook op internationale wedstrijden prijzen gewonnen. In juli behaalde het team van Thailand de tweede plaats in Robocup, die dit jaar gehouden werd in Istanbul. “Het is als een Olympische Spelen van robots,” zegt Thavida.

De IRAP Judy team van de King Mongkut's University of Technology won de eerste prijs tijdens de 2011 World RoboCup Rescue competitie in Turkije

Haar studenten namen deel aan de “humanoid voetbal”-wedstrijd met de zwart metalen Kanok en een andere robot als spelers.

Thailand heeft meer dan 10 grote robotica laboratoria en een groeiend aantal “roboticists”, waaronder leraren, ingenieurs en ondernemers, zegt ze.

Thavida promoveerde in Electrical Engineering, in Robotica en Control, aan de Universiteit van Washington in 2000 met een proefschrift getiteld: “Haptic Feedback of Manipulator Kinematic Conditioning for Teleoperation”. Na afronding van haar studie Washington keerde Thavita terug naar haar geboorteplaats Bangkok.

2 comments on “Robotindustrie Thailand draait op volle toeren

  1. Alle robotici pak je koffers en op naar Thailand, zou ik zeggen!

    En niet alleen voor een heerlijke vakantie 😉

  2. Merlijn on said:

    Japan is verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>