Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Robots worden zelfbewust

Robots worden zelfbewust

Een robot die eruitziet als een klein groen Marsmannetje in een sneeuwpak heeft geleerd om zichzelf te herkennen in de spiegel. En hij is blij met wat hij ziet.

Zelfherkenning in de spiegel is een kenmerk van intelligentie bij dieren. Slechts van een klein aantal dieren is bekend dat ze zichzelf kunnen herkennen in de spiegel, waaronder apen, dolfijnen en olifanten bijvoorbeeld, maar niet honden. Ook mensen brengen de eerste 15 maanden van hun leven door zonder dat ze zich bewust zijn van hun uiterlijk.
Maar robots met de juiste eigenschappen (en een beetje hulp) kunnen blijkbaar ook zelfbewust worden, zoals blijkt in onderstaand video van de robot QBO gebouwd door het Amerikaanse robotica-bedrijf The Corpora.

QBO is ontworpen om gezichten en voorwerpen te herkennen. De combinatie van deze twee eigenschappen stelt de robot instaat om zichzelf te herkennen in de spiegel, wanneer een mens hem dat vraagt. De QBO robot heeft wel eerst een aantal seconden nodig om de informatie te verwerken en te leren herkennen hoe hij eruit ziet.

Omdat de robot op dit moment menselijke input nodig heeft om zelfbewust te worden, werkt het robotica team van het bedrijf aan een nieuw prototype die volledig autonoom zichzelf kan herkennen. Ook zijn de bouwers van plan om een ​​test uit te voeren met twee Qbos robots tegenover elkaar, die uit moeten vinden of ze voor een spiegel staan of juist naar een look-a-like zitten te kijken.

QBO is een open-source robot met webcam ogen, microfoon oren en wifi en bluetooth-connectiviteit.

4 comments on “Robots worden zelfbewust

 1. Snelle Jelle. on said:

  Tijd om al me apparatuur te slopen, te beginnen met me broodrooster…

  voordat alles in opstand komt!

 2. Jelle75 on said:

  Beetje hulp? Heleboel hulp. Dus geen zelfbewustzijn.

 3. Snelle Jelle. on said:

  @2
  En jij hebt daarvoor geen hulp nodig?

 4. jelle75 on said:

  Als je een baby een spiegel voorzet heeft het geen hulp nodig om zichzelf te herkennen.

  Deze robot is geprogrammeerd zichzelf te leren herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>