Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Springende robot op weg naar Afghanistan

Springende robot op weg naar Afghanistan

Het Amerikaanse leger gaat een nieuw type verkenningsrobot testen die is ontworpen om te springen over muren en via ramen, zonder soldaten in de vuurlinie te sturen.

De robot genaamd Sand Flea is een apparaat op vier wielen, is ongeveer net zo groot als een schoenendoos, weegt ongeveer 10 kilo en is in staat om 24 meter omhoog te springen. De Sand Flea maakt gebruik van een ingebouwde zuiger om in de lucht te springen. De robot kan gericht springen door het veranderen van de hellingshoek en de richting van de stuwkracht.

Robot verkenning is niets nieuws. Het Afghaanse milieu zorgt echter voor een aantal specifieke problemen voor de Amerikaanse soldaten. Veel huizen in het land zijn gebouwd met een hoge ommuring voor de veiligheid. Het controleren van huizen door soldaten is zowel vermoeiend als erg gevaarlijk. Het leger beschikt al over kleine “throwbots” die soldaten moeten gooien over muren. Een groot nadeel van deze robots is dat de soldaten naar de vuurlinie gestuurd moeten worden.

De Sand Flea kan in plaats daarvan worden aangedreven door een soldaat met een laptop of draagbare apparaat vanuit een veilige afstand. De robot kan dan gericht geschoten worden in de lucht of juist door een raam om na landing rond te rijden met als doel om via een on-board camera beelden te sturen naar de bestuurder.

Twee robots worden momenteel getest in Afghanistan. nog eens acht worden nog gebouwd en geleverd.

Zie een eerdere versie van de robot in actie:

Bron: The Register.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>