Bouw je eigen robot
Home / Eigen verslagen / Thuiszorgrobot Eva biedt de oplossing voor een groeiend probleem

Thuiszorgrobot Eva biedt de oplossing voor een groeiend probleem

Thuiszorg professionals zijn veel tijd kwijt aan simpele taken zoals het opruimen en rondbrengen van allerlei spullen en houden zo minder tijd over voor persoonlijke zorg van ouderen. Met het groeiend aantal ouderen in Nederland, krijgen de thuiszorg professionals het nog drukker in de nabije toekomst. Een robot zou veel simpele taken van deze professionals uit handen kunnen nemen zodat zij meer tijd overhouden voor persoonlijke zorg.

Zes studenten van TU Delft hebben zich gestort op het probleem en bieden de oplossing. Zij hebben met een budget van minder dan € 7500,- en in minder dan vijf maanden tijd een thuiszorg robot ontwikkeld die niet alleen maar simpele taken kan uitvoeren, maar ook kan leren en emoties kan laten zien.

Het eerste ontwerp van de zogenoemde Robot Eva is al vrijdag 3 februari 2012 gepresenteerd in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen. De trotse studenten presenteerden de zorgrobot aan het publiek.

De robot prototype Eva is in staat om zelfstandig mensen thuis te ondersteunen bij eenvoudige huishoudelijke taken. De thuiszorgrobot heeft een aantal ingebouwde functionaliteiten, waaronder het pakken en brengen van voorwerpen, autonoom navigeren, obstakels vermijden en interacteren met gebruikers. Eva is ook in staat om commando’s op te volgen en emoties hierin te herkennen.

Dankzij een camera weet Eva op welke plaats ze staat. Door middel van software herkent ze woorden als “Haal” en “koffie”, bijvoorbeeld. Ze weet waar de koffie staat en rijdt naar de keuken. Daarbij gaat ze obstakels uit de weg. De robot zal in de toekomst ook in staat zijn om zich lerend aan te passen aan de wensen van de gebruiker.

Eva is een service robot die dagelijkse activiteiten autonoom kan uitvoeren, om zo ouderen meer zelfvoorzienend te maken en thuiszorg personeel meer efficient te maken in hun werk. Eva’s taken zijn gebaseerd op die van een hulphond, waarvan bewezen is dat ze de behoefte aan algemene thuiszorg kunnen verminderen.

Omdat de robot nog in de ontwikkelingsfase zit, duurt het zeker nog enkele jaren voordat ze in de thuiszorg aan het werk kan. Nu alvast een voorproefje van hoe de robot later onder andere zou moeten werken:

Voor meer informatie zie de technische documentatie en specificaties. Meer filmpjes zijn te vinden op de Youtube-pagina van RomanTechnologies.

Tijdens de presentatie van de robot mocht de jongste aanwezige de robot testen:

Zie foto’s van de presentatie van de robot:
[Gallery not found]

Robot Eva is een Minor Robotics van het groepje studenten:
Bram van der Veen, Ingmar Jager, Wilson Ko, Hans Gaiser, Sjors de Wit en Jelle ten Kate.

2 comments on “Thuiszorgrobot Eva biedt de oplossing voor een groeiend probleem

  1. eenmening on said:

    Het grote verschil tussen een thuiszorg(st)er en zo’n robot is dat je niet je huis hoeft te herinrichten omdat de robot anders de weg kwijt raakt. En een robot kent geen gevoel voor humor

  2. Vrouwtje Bol op Hol on said:

    Nou nog die thuiszorgrobot een leuk schortje en een kraagje omdoen, en een mutsje op zetten, en het het prototype thuiszorgrobot Eva lijkt dan qua uiterlijk bijna op de huishoudrobot Rosa uit de tekenfilmserie The Jetsons.
    En die huishoudrobot deed in d’r eentje het complete huishouden voor een hele tekenfilmserie familie.
    http://www.youtube.com/watch?v=gbLTYru5Y70

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>