Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / TU Delft bouwt Robotlibel met camera

TU Delft bouwt Robotlibel met camera

Delfly robotDe Technische Universiteit Delft is erin geslaagd om een superlichte robot te ontwikkelen die autonoom kan vliegen. Het robotje weegt maar 20 gram, maar is desalniettemin in staat om zelf obstakels te ontwijken. En dat is – met het oog op zijn lage gewicht – uniek.

Het vliegende apparaat, genaamd DelFly, lijkt het meest op een libelle.

De bouw van de kleine robot is een enorme doorbraak. Bestaande kleine robots kunnen ook vliegen maar worden bestuurd vanuit een computer. De DelFly is daarentegen instaat om autonoom te vliegen door onbekende ruimtes. Een kleine camera aan boord stelt de robot in staat om de obstakels waar te nemen.

Het project, wat DelFly heet, begon al in 2005. De nieuwste versie heet DelFly Explorer. Volgens de bouwers zijn zij de eerste die een autonome ‘slagvleugel’ UAV hebben gebouwd. Twee sensoren zijn de ogen van deze libelle.

De robot kan volgens TU Delft worden gebruikt door bijvoorbeeld fruittelers, die met het apparaatje kunnen controleren of het fruit in hun kassen al rijp is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>