Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Vanaf 1 maart kunnen robotauto’s rijbewijs behalen

Vanaf 1 maart kunnen robotauto’s rijbewijs behalen

Een uitgebreide campagne van Google heeft geleid tot een aanpassing van de wet zodat geautomatiseerde auto’s legaal op de weg kunnen rijden in Nevada, een staat in het westen van de Verenigde Staten.

Vanaf 1 maart 2012 kunnen vernieuwers zoals Google officieel een aanvraag indienen bij de de Amerikaanse staat voor het verkrijgen van een robot rijbewijs, dat hen toestemming geeft om met hun robotauto’s op de openbare weg te rijden.

Geautomatiseerde voertuigen zullen in staat zijn om door dezelfde straten en snelwegen te reizen als menselijke chauffeurs, met slechts een rode nummerplaat die hen markeert als robots. Zodra het onderzoek naar de motorvoertuigen is voltooid (wat jaren kan duren), zal het ministerie van Nevada de motorvoertuigen voorzien van groene kentekenplaten, als indicatie dat de robot chauffeurs zijn geslaagd voor hun rijexamen. De auto´s moeten hetzelfde kunnen als mensen. Of ze nu rijden in een drukke stad, een parkeergarage of op de snelweg; alles moet de auto zelf veilig doen.

Om de risico’s van robot auto’s te beperken moeten volgens de wet echter altijd twee mensen met een rijbewijs in de auto zitten.

Google, wiens robotachtige Prius auto’s al meer dan 300.000 kilometer in Californië hebben gereden, zal ongetwijfeld optimaal profiteren van de vrijheid in Nevada om hun technologie verder te ontwikkelen. Ook andere staten in de VS zoals Hawaï, Florida en Oklahoma overwegen om het voorbeeld van Nevada te volgen.

Dat dit eraan zat te komen wisten we, maar dat het zo snel zou gaan is verrassend!

Zie hier een filmpje van hoe de autonome auto van Google zou moeten werken:

Bron: Singularityhub.com

7 comments on “Vanaf 1 maart kunnen robotauto’s rijbewijs behalen

 1. Max Havelaar Olie on said:

  Oh ik kan niet wachten…

  Als ik over 10 jaar naar mijn werk ga, dan stap ik in een auto. En terwijl mijn auto zelf naar het werk rijdt, lees ik lekker een krantje, geniet ik van mijn koffie, doe ik mijn emails en (video-)bel ik nog even met mijn vrienden.
  En als ik nog tijd over heb doe ik misschien nog wel een dutje. Hierdoor kom ik lekker uitgerust op mijn werk.

 2. minopino on said:

  Totdat de robot een fout maakt. En je dan tegen een boom parkeerd. Nee laat mij maar zelf sturen.

 3. F Scheltens on said:

  Google’s auto heeft inderdaad al een keer een ongeluk gehad:

  Terwijl hij bestuurd werd door een mens 🙂

 4. Sinds wanneer ligt Nevada in het oosten van de VS?

  [Admin: bedankt voor de tip. Is aangepast]

 5. Willem on said:

  En ik hoopte dat ik dan geen rijbewijs nodig had als ik niet hoefde te sturen.
  Zal dan ook wel een flink prijskaartje aan hangen.

  Misschien kunnen ze dat ook bij andere voertuigen toepassen zoals bussen en vrachtwagens.

  Op ongelukken is natuurlijk altijd kans ,door bijvoorbeeld ander verkeer ,programmeerfouten, computer crashes,kwaadwillende crackers/hackers van de auto enzovoorts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>