Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Vijf coole robots van de afgelopen tijd

Vijf coole robots van de afgelopen tijd

De kleine robot PLEN kan lopen, dansen en schaatsen

Bij het terugdringen van hoge arbeidskosten en het mechanisch ondersteunen van de eigen industrie speelt robottechnologie nergens in de wereld een grotere rol dan in Japan. Met een vergrijzende bevolking en een steeds groeiende behoefte aan werkende mensen besteedt Japan meer tijd en geld aan robotica-onderzoek dan welk ander land.

In Japan worden robots veel gebruikt in alle sectoren voor het verhogen van de productie en kwaliteit van het werk. Robots worden echter voor allerlei toepassingen gemaakt.

Hieronder de vijf coolste robots van de afgelopen jaren.

De coole robot ‘PLEN’
Robot PLEN is een 23 cm lange en 700 gram tweevoetige desktop robot aangedreven door een 32-bits 33 MHz processor. Deze robot, gemaakt door de Japanse onderneming Akazawa, kan via een computer of via Bluetooth van een mobiele telefoon bediend worden.

PLEN kan naast lopen en dansen ook rolschaatsen en skateboarden.

De lopende robot ‘ASIMO’
Honda Motor Company ging met ASIMO de uitdaging aan om een twee-benige humanoide robot te maken die kan lopen. Met een lengte van rond de 1.30 meter en een gewicht van 53 kilo lijkt de robot op een kleine astronaut met een rugzak. De robot kan lopen met een snelheid van wel 6 kilometer per uur.

ASIMO is de eerste humanoid robot in de wereld die zelfstandig kan lopen. Naast lopen kan ASIMO voorgeporgrammeerde gebaren begrijpen, gesproken opdrachten opvolgen en gezichten en stemmen herkennen.

De ‘vliegende bal’ robot
De ‘Flying bal’ is een bolvormige robot die op een enkele propeller kan vliegen. De robot is ontworpen door Sato Humiyuki en is ontwikkeld door het Japanse onderzoeksinstituut Technical Research and Development Institute (TRDI).

De bolvorm heeft een cruciale voordeel ten opzichte van andere vliegende objecten met een cilindervorm of een koepelvorm. Een bol is namelijk zeer robuust doordat het exoskelet de propeller en andere cruciale onderdelen beschermt. Het doel van deze robot is het verkennen van gebieden die niet makkelijk toegankelijk zijn voor mensen, zoals na een aardbeving of een nucleair ongeval.

Dit is ‘s werelds eerste echte bolvormige vliegende robot. Het kan vliegen met een snelheid van wel 60 kilometer per uur of stabiel rondzweven in nauwe ruimtes. Maar het mooie van deze vliegende robot is dat het kan landen door te vallen en rollen om de klap te absorberen.

Robothond BigDog
Het ontwerp van bionische robots in de afgelopen jaren is veelal gebaseerd op de structuur en gedrag van dieren. Een mooi voorbeeld hiervan is de robot met als naam de Big Dog. De robot, die gemaakt is door het Amerikaanse Boston Dynamics, is in staat om zware lasten te dragen, lopen, rennen, springen en het beklimmen van terreinen.

Big Dog is 0.91 m hoog, kan een lading dragen van wel 75 kilogram, kan lopen op verschillende terreinen en behoudt altijd zijn evenwicht.

Robot ‘Rise V3’
Rise V3 is een robot die ook ontworpen en gebouwd is door Boston Dynamics. De vierpotige robot kan naast allerlei gebouwen ook telefoonpalen beklimmen. De machine maakt gebruik van kleine chirurgische naalden om verticale oppervlakken te klimmen met een snelheid van 21 cm per seconde.

De robot is vooral handig bij zoek-en reddingsacties, verkenning en bewaking.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>