Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Zeester-geïnspireerde robot perst zich onder obstakels

Zeester-geïnspireerde robot perst zich onder obstakels

Flexibele rubber robotWetenschappers van de Harvard universiteit hebben een nieuw type flexibele robot gebouwd die lenig genoeg is om zich te bewegen en wurmen door nauwe ruimtes.

Het is de laatste prototype in het groeiende gebied van soft-bodied robots. Onderzoekers worden in toenemende mate geïnspireerd door de natuur om machines te bouwen die meer buigbaar en veelzijdiger zijn dan die van metaal.

Het Harvard-team, onder leiding van chemicus George M. Whitesides, heeft eigenschappen gebruikt van inktvissen, zeesterren en andere dieren zonder harde skeletten om een kleine vier-potige en rubberen robot te bouwen.

Om te bewegen maakt de prototype gebruik van een reeks van kleine opblaasbare ‘kamers’ ingebed binnen elk van zijn vier poten en centrale ruggengraat. De robot, die 18 cm meet, is geprogrammeerd om de verschillende kamers in specifieke opeenvolgingen op te blazen om zo op verschillende manieren voort te bewegen, waaronder het binnen een minuut kruipen onder een glazen plaat die 2 cm boven de grond is opgehangen (zie video).

De professor verwacht dat in gevaarlijke situaties de rubberen robots beter inzetbaar zijn dan andere metalen robots. “Ze hebben een laag zwaartepunt en dus ook meer stabiliteit. Ook op gevaarlijke locaties, zoals een kerncentrale als Fukushima na een ongeval, zijn er wellicht gevallen waarin een robot op wielen niet goed in te zetten is vanwege al het puin.”

Zie de indrukwekkende video:

2 comments on “Zeester-geïnspireerde robot perst zich onder obstakels

  1. Gaaf ding!

  2. nikemichols on said:

    Het duurt niet lang meer en eeuwig leven in robotvorm is mogelijk.. als de robots dat toestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>