Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Kleine robot termieten bouwen enorme structuren

Kleine robot termieten bouwen enorme structuren

De natuur geeft ons een indrukwekkend voorbeeld van dierlijke constructies: veel soorten termieten bouwen complexe heuvels die veel groter zijn dan zijzelf. De kleine architecten en ingenieurs zijn heel klein, vervangbaar en lijken te werken met weinig tot geen centraal toezicht. De sociale termieten zijn voor wetenschappers een enorme inspiratie voor het bouwen van grootschalige structuren door zwermen autonome robots.

Menselijke constructie bestaat van oudsher uit directe menselijke bediening van werktuigen en uitrusting, een zorgvuldige planning vooraf en weinig of geen echte automatisering. De automatisering van de bouw kan echter de snelheid en efficiency enorm verbeteren. Verder maakt het automatiseren mogelijk om te bouwen in gevaarlijke of moeilijke gebieden, zoals op rampgebieden of buitenaardse omgevingen.

Een groep wetenschappers aan de Harvard-universiteit ontwikkelt een bouwsysteem waarbij veel kleine robots samenwerken om structuren te bouwen die individuen onmogelijk alleen zouden kunnen bouwen. Binnen het project, genaamd Harvard Termes project, maakt men gebruik van eenvoudige en autonome ‘Termes robots’ die, in het geval ze genoeg tijd en bouwstenen krijgen, bijna alles kunnen bouwen.

Hieronder een kleine demo van de robot termieten:

Bron: eecs.harvard.edu

One comment on “Kleine robot termieten bouwen enorme structuren

  1. MARCUS AURELIUS on said:

    Lijkt me wel wat om een marsbasis gedeeltelijk voor te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>