Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Zwitserse Jumpglider springt en zweeft, net als sprinkhanen

Zwitserse Jumpglider springt en zweeft, net als sprinkhanen

Voor dieren en dier-geïnspireerde machines kost het opstijgen heel veel energie.

Echter, sommige dieren zijn zo geëvolueerd dat ze voor het opstijgen niet op snelheid hoeven te komen. Ze kunnen enkel door te springen en hun vleugels uit te strekken al (zweef)vliegen, net als suikereekhoorns en sprinkhanen. Nu kan ook een nieuwe Zwitserse robot op dezelfde manier vliegen.

Zie de jumpglider: een hybride spring en zweef robot met twee vleugels. De robot kan base-jumpen van een gebouw of een andere hoge oppervlakte. Eenmaal tot stilstand gekomen kan het blijven springen om verder te zweven naar beneden.

Het jumpglider project werd gepresenteerd op de IEEE Internationale Conferentie over Robotica en Biomimetica (ROBIO) vorige maand in Phuket, Thailand, waar het een Engineering Award won.

In de eerste video is te zien hoe de glider van een trap naar beneden springt en zweeft.

Maar zou het niet beter zijn om vouwvleugels te hebben die veilig kunnen worden opgeborgen in de pre-zweef mode, net zoals sprinkhanen dat hebben? Dus bouwden Mirko Kovac en collega’s van het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne een andere robot:

Het kan springen tot een hoogte van 76 centimeter in een opstijghoek van 75 graden.

Tot slot, studenten aan de instituut hebben een andere versie gebouwd die veel gelijkenis heeft met een vleermuis. De robot kan zijn vleugels wegstoppen en ze snel ontrollen. In onderstaande video werpt een van de onderzoekers de robot in de lucht, waarna de robot snel zijn vleugels ontvouwt en gaat vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>