Bouw je eigen robot
Home / Robot bouwen / [Update] Bouw je eigen insect robot

[Update] Bouw je eigen insect robot

Insect robot II - 2

Insectrobot gemaakt van simpele onderdelen

Heb je altijd al een robot willen bouwen?
Dit is je kans om een goedkope en simpele robot te bouwen: de borstelrobot of insectrobot. Deze kleine robot in actie lijkt het meest op een snel bewegend insect.

De robot is opgebouwd uit de kop van een tandenborstel, een kleine trilmotor, dat vaak te vinden is in mobiele telefoons, en tenslotte een set van batterijen. De trilmotor zorgt voor trillingen. Deze trillingen worden geabsorbeerd door de borstelhaartjes die deze trillingen omzetten in beweging.

Een klein filmpje van de robot in actie

InsectRobot II
Een variant van de InsectRobot is hieronder te zien. Deze variant heeft een soort van kleine behuizing waarin alles vastgemaakt is aan elkaar. De batterijen en de trilmotor zijn in tegenstelling tot de variant op het filmpje niet direct met elkaar verbonden. Wij hebben hier echter een kleine aan/uit-knop ertussen gestopt. Daarnaast is er een ijzeren frame gemaakt voor de batterijen.

Insect robot II - 2

Insect robot II - 1

Insect robot II

Insect robot II-3

Insect robot II-4

Benodigsheden voor het bouwen van de robot
1. Een tandenborstel
2. Een kleine telefoon- of piepermotor.
3. Een kleine batterij (knoopbatterij)
4. Kleine electronica draadjes

Gereedschap
1. Een kniptang
2. Plakband
3. Soldeerbout

Volg de volgende stappen

 1. Je begint eerst met het eraf knippen van de kop van een tandenborstel. Deze kop gaan we gebruiken als onderstel van de robot. Het liefst kun je hiervoor een nieuwe tandenborstel gebruiken, zodat de haartjes nog recht zijn. 1. Knip de kop van een tandenborstel
 2. Je gaat een oud mobieltje openmaken. De meeste telefoons hebben allemaal een trilfunctie. Deze trilfunctie wordt veroorzaakt door een klein ronddraaiend motortje in de telefoon. Deze motor willen we gebruiken voor onze robot.
  Zelf heb ik een oude BlackBerry 7290 opengemaakt.

  Oude Blackberry 7290 telefoon Uitelkaar gehaalde telefoon: nuttige onderdelen De motor uit de telefoon
 3. We hebben een kleine knoopbatterij nodig. Als je deze niet in huis hebt dan kun je het van een andere gadget pakken die je niet gebruikt, zoals een kleine lampje.
 4. De eerder genoemde draadjes plakken we aan de +kant en de -kant van de batterij. Dit kan gedaan worden door echt plakken met plakband of juist solderen aan de batterij. Bij het solderen uitkijken dat de batterij niet te veel meeverwarmt. Dit kan je batterij stuk maken
 5. Hierna plakken we de verkregen motor aan de voorkant van de tandenborstel. De batterij plakken we aan de achterkant van de kop van de borstel. De draadjes van de batterij verbinden we met de twee verbindingen van de motor. En klaar!
  Plak de motor aan de tandenborstelkop Daarna plakken wij ook de batterij vast Insectrobot

Zet je robot nu aan en veel plezier ermee!

Heb je moeite met het vinden van de onderdelen voor het bouwen van de robot?
Wij kunnen je helpen om aan deze onderdelen te komen. Neem hiervoor contact met ons op.

10 comments on “[Update] Bouw je eigen insect robot

 1. Lorenzo on said:

  Wat is een knoop baterij en hoe kom ik er aan en waar zit die tril modes asjeblieft breng me gauw een bericht terug

  • robot161 on said:

   Dag Lorenzo,

   Een knoopbatterij is een kleine batterij die veel voor kleine apparaatjes worden gebruikt zoals horloges, kleine lampjes etc. Zie deze link voor een aantal voorbeelden. (Google op: knoopbatterij)

   Ieder telefoon heeft een trilfunctie. Dat trillen wordt veroorzaakt door een klein tril-motortje in de telefoon.
   Zie deze link van hoe ze eruitzien. (Google op: tril-motortje telefoon)

   Ik ben benieuwd of het gelukt is. laat je me het eindresultaat zien?

   Succes ermee

   Groet

   Rachid

   Beheerder robot161.nl

 2. rayan on said:

  echt cool

 3. Jules on said:

  Geachte makers van robot161,

  Het is misschien een idee om een filmpje te maken over hoe je het maakt, dat zou ik heel fijn vinden.
  Ook nog een vraag voor dat motortje waar kan je die kopen of in welke telefoons zitten ze?
  Alvast bedankt,

  Het beste,
  Jules .

  • robot161 on said:

   Hoi Jules,

   Bedankt voor je reactie.
   Het is inderdaad wel een idee om een filmpje te maken die het bouwen van de robot een beetje uitlegt. Dat ben ik langer al van plan, maar kom er niet aan toe. Omdat het opnemen, bewerken etc er van wat tijd kost.

   Misschien dat ik je voorlopig kan helpen door aan te geven wat niet duidelijk is, zodat ik de beschrijving ook kan uitbreiden om het duidelijker te maken.

   Wat ik begrijp van dat motortje is dat het in heel veel (oude) telefoons zit die kunnen trillen. Je weet wel wanneer je gebeld wordt en je telefoon gaat trillen als je hem op stilstand hebt. Die trillingen worden veroorzaakt door dat kleine motortje.
   Ik kan je niet precies vertellen in welke telefoons het wel zit en welke niet. Ik zou zeggen als je een oude telefoon ergens in een lade hebt die je niet meer gebruikt, maak hem dan maar open en ga op ontdekking 🙂

   Groet

   Rachid

 4. Coole robot !
  Maar hoeveel volt moet er op die batterijen ?

 5. p.s. Welke schakelaar heb je gebruikt en hoe kom ik daaraan ?

 6. Jonas on said:

  Hoi, ik heb er twee grote (LEGO) wielen aan gemonteerd en een grote borstel gebruikt. Dan is het een veegrobot die recht vooruit gaat.

 7. rayane on said:

  hoi rachid het is wel een heel leuk robot maar met dat spullen kun je ook een andere robot maken!! maar dan met iets erbij. dus wat je nodig heb is:een batterij,draden,een motor maakt niet uit welke,en autowielen van speelgoed en gereedschap:(soldeerbout)of plakband, stappen:1je begint eerst met de draden met plakband of soldeerbout aan de+en de-van de batterij te vastmaken 2 en dan plak je de motor op de batterij en soldeer de draden nog NIET aan de motor.3 je moet de wielen aan de zijkanten plakken van de batterij en daarna moet je de draden solderen aan de motor dus zonder een tandenborstel.

 8. Dily on said:

  Beste,

  Ik moet voor een project een ink shaker maken. Eigenlijk een trillingsmoter die op een stekker aangesloten zit met een aan en uit knop waar een inktflesje (15ml max 50) geschud wordt. Het inktflesje moet ongeveer 2/3 min geschud worden en vast zitten aan de trillingsmotor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>