Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Door robots neemt werkgelegenheid toe

Door robots neemt werkgelegenheid toe

Wanneer menselijke arbeid vervangen wordt door robots en automatisering, ontstaat er vaak een beeld dat dit voor enorme werkloosheidsproblemen zal zorgen. Dit schrikbeeld blijkt echter iets genuanceerder te zijn. Een studie door onderzoeksbureau Metra Martech wijst namelijk uit dat er dankzij robotica wereldwijd ook een heleboel werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Metra Martech deed in de studie onderzoek naar de periode tussen het jaar 2000 en 2008 en zag in bijna elk belangrijk geïndustrialiseerd land een groei in werknemers in de maakindustrie, zelfs als het gebruik van industriële robots sterk toenam. Deze trend is nu ook zichtbaar in China, Brazilië en andere opbloeiende markten.

De inzet van robots zorgt voor meer werkgelegenheid, simpelweg vanwege het feit dat de productie, marketing, verkoop en onderhoud van al deze robots ook een groei doormaakt en zo dus banen worden gecreëerd.


Overige voordelen van automatisering aangehaald in het onderzoek zijn robots die onveilig werk overnemen van mensen, robots die werk uitvoeren waarvoor mensen in hoge-lonen-landen te duur zijn en robots die taken uitvoeren die fysiek onmogelijk door mensen gedaan kunnen worden.

Zie zo’n industriële robot in actie. Kan een mens dit sneller, beter of goedkoper?

Bron: Aandrijvenenbesturen.nl

18 comments on “Door robots neemt werkgelegenheid toe

 1. Nerva on said:

  Robots zouden ons meer vrije tijd geven?

  • Matthijs85 on said:

   Je kan ‘meer vrije tijd’ natuurlijk altijd vertalen als een gebrek aan werkgelegenheid. In principe is dit natuurlijk slechts een overgangsprobleem. Als mensen minder hoeven te doen om minder te bereiken, kunnen ze meer andere dingen gaan doen (nieuw werk bedenken, of meer vrijetijdsbesteding).

   Je zou nu ook al kunnen zeggen dat we nu helemaal niet zo hard hoeven te werken, en dat we meer baat hebben bij meer vrije tijd dan bij meer productie. Helaas komen veel mensen hier pas op hun sterfbed achter..
   http://sargasso.nl/archief/2012/02/03/wat-zou-je-anders-doen-in-je-leven-mensen-geven-advies-vanaf-hun-sterfbed/

   • Mooi, wat moeten we met deze vrije tijd, zonder dat we centjes hebben omdat we allemaal in een uitkering zitten, omdat alle profijt van de automatisering slechts naar enkele personen gaat in de plaats van naar de mensen die hen banen verliesen?

    Ooh wacht.. Ik weet het al..

    Gratis werken voor je uitkering!

    En de circel was weer rond!

    Slavernij is nooit verdwenen, deze kreeg enkel een ander uiterlijk.

    • Of nee wacht! EUREKA! Ik heb het!
     Als multinationals tien keer zoveel winst maken omdat zij tien keer minder personeel hoeven te betalen, dan gaat het personeel natuurlijk 10 keer zoveel betaald krijgen! En kunnen zij eindelijk het rustiger aan gaan doen en tien keer minder gaan werken, zodat alsnog evenveel mensen aan het werk zijn, en hetzelfde inkomen behouden, JA!!! Ik denk dat het zo zal gaan -_-

     • OF???? Gaan die multinational 9/10 van die winst afdragen aan het rijk om al die uitkering van te finnancieren? En word de slavernij afgeschaft en hoeft iemand met een uitkering niet meer Taakstraffen te verrichten zonder dat zij misdaden hebben gedaan?

   • ACH WHO CARES!

    Ik zal werk zat hebben want ik werk niet in een branche die geautomatiseerd kan worden, sterker nog, mijn werk zal alleen toenemen! Dus kom maar op met die automatisering!

 2. joan59 on said:

  Elke automatisering kost banen. Heb ooit bij een bedrijf gewerkt waar een computer werd neergezet ( laat jaren 70 ). Zou geen banen gaan kosten ! Toen ik begon, had het bedrijf 65 mensen. Toen ik 14 jaar later wegging nog maar 23 ! Hoe zo het gaat geen banen kosten ?

  • bm.silverlake on said:

   @omdat er iemand moet zijn die die robot bedient,nakijkt,onderhoudt,repareert.

   misschien is jouw baantje dan weg, maar t schept weer andere banen.

   er moet iemand die robot bouwe,weer een adnermoet de software maken…..en weeer 10 anderen de fabriek waar dat ding in wordt gebouwd.

   • xtremy on said:

    Ja een robot zorgt voor werkgelegenheid, natuurlijk. … Als een robot het werk van 100 mensen kan overnemen, wat moeten die 100 mensen dan gaan doen? Zoals #3 zegt. Er is iemand nodig om de robot te bouwen, iemand om te onderhouden, en iemand voor de software…Stel dat dat door meerdere (2 ofzo dag en nacht diensten) mensen gedaan moet worden, dan kom ik nog lang niet aan de 100 die werden ontslagen.
    Nee, ik denk niet dat robots voor werkgelegenheid zorgen. Wat ik wél denk is dat als we voor werkelijk ALLES een robot gaan maken, dat we dan veel meer tijd hebben om onszelf geestelijk verder te ontwikkelen.
    En dat lijkt me prima. Maar dan moeten we eerst voor ALLES een robot maken. En niet meer denken in winst, maar in tijd om ons te ontwikkelen.
    En daar gaat het al fout, aangezien elke robotfabrikant eraan wil verdienen.

 3. Anonimouse on said:

  En voor dat onderhoud wordt dan geen robot gemaakt ? … en robots die robots bouwen, etc…

  Het enige dat er gebeurd is dat dit model zichzelf niet in stand kan houden, want wie verdient er nog iets in een wereld waar al het werk door robots wordt gedaan… niemand dus! En als er niemand iets verdient is er ook geen geld om uit te geven aan de producten die door deze robots worden gemaakt. En is er dus geen geld om deze robots in bedrijf te houden…

 4. Bibelebons on said:

  O ja? Leuk 😀

 5. Welles-nietes on said:

  Ik geloof er GEEN BARST van. Waar voorheen meerdere mensen werkten staat nu 1 robot.

 6. Robert van den Heuvel on said:

  “Door robots neemt werkgelegenheid toe”

  In China.

 7. Aapje on said:

  Een robot kan een zegen zijn als je er zeggenschap over hebt, maar een ramp als je baas vindt (en dat doet ie nogal gauw) dat die robot niet jouw belang, maar het bedrijfsbelang moet dienen. Natuurlijk hebben werknemers niks te zeggen over hoe bedrijfsrobots worden ingezet voor verhoging van productie-efficiency of -volume. Dus is het in individuele gevallen maar afwachten hoe dat voor jou als werknemer uitpakt. Heb je de mazzel dat jouw baas robotproducent is, dan is het bedrijf gebaat bij elke nieuwe toepassing van die robots. Maar ben jij daar dan indirect ook wel bij gebaat, al is het maar omdat in booming business jouw baan niet gauw op de tocht komt te staan? Dat heeft bar weinig met robots te maken, maar alles met je baas. Booming business of niet: als robots beter… door robots gebouwd kunnen worden dan door jou, ben jij de klos.

  Ik was, als een soort ZZP-er, in de comfortabele positie dat ik mijn werk al jaren geleden door aankoop van een paar niet al te dure robotjes kon automatiseren. Vanaf dat moment had ik een luizenleventje. Want voor de producten, die mijn onderhoudsarme robotjes voor me maakten, kreeg ik dezelfde prijs als toen ik ze nog met mijn blote handen zelf moest maken. Geen baas die vond dat ik de zeeën van tijd die ik overhield met ander werk moest gaan vullen. En ik was niet zo stom om mezelf wijs te maken dat ik dat toch moest doen omdat ik nou plotseling meer moest gaan verdienen. Eind goed, al goed dus. En ik heb mijn robotjes ingezet op een manier waarvan ik niet eens had kunnen dromen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>