Bouw je eigen robot
Home / Eigen verslagen / De FIRST LEGO League Benelux finale 2014 was een groot succes

De FIRST LEGO League Benelux finale 2014 was een groot succes

First Lego League Benelux Finale (1)FIRST LEGO League (FLL) is een internationale wedstrijd gebaseerd op LEGO voor leerlingen van 8 t/m 14 jaar. In de Benelux wordt de FLL gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie.

De finale van de First Lego League 2014 vond plaats op zaterdag 25 januari in de jaarbeurs in Utrecht. Het evenement was groots opgezet met 50 teams van diverse scholen uit Nederland, België en Luxemburg.

Met de titel “Nature’s Fury” was het thema van de FLL dit jaar “natuurrampen”. Kunnen de FIRST LEGO League (FLL) teams ons helpen om natuurrampen te beheersen? De teams moesten dan ook een robot bouwen waarmee ze diverse opdrachten moesten voltooien om natuurrampen te voorkomen en om mensen te redden.

Het evenement steunde op veel vrijwilligers die meehielpen met van alles en nog wat. En ik was één van die vrijwilligers. Als Robot jurylid mocht ik, met twee collega’s, diverse teams jureren op de volgende onderdelen: het mechanisch ontwerp, programmering en op hun strategie en innovatie.

Tijdens de jurering hebben we gebruik gemaakt van een uitgebreid juryproces om te bepalen welk team met welke award naar huis toe gaat. Dit juryproces is gebaseerd op de FLL-regels die over de hele wereld gelijk zijn.

Het jureren van het Robotontwerp in de FLL kan het best vergeleken worden met productontwerp-­presentaties in het bedrijfsleven. Teams presenteren hun robot aan de jury. Die jury is geïnstrueerd om die robots te selecteren die het best scoren op het uitvoeren van de gevraagde missies, binnen de gestelde randvoorwaarden in de regels voor wat betreft het formaat, de gebruikte onderdelen en de software. Maar bij de FLL worden net zoals vaak in “de echte wereld” beslissingen gebaseerd op het verkooppraatje van het ontwerpteam en de zaken die meegewogen hebben tijdens het ontwerp van de robot. De juryformulieren van het Robotontwerp bevatten een aantal criteria die wij als belangrijke meerwaarde zien voor de ontwerpers van de FLL-robot. De juryleden verzamelen informatie betreffende het mechanische ontwerp, de programmering en het ontwerpproces om het team en de robot te beoordelen.

Het jureren was ontzettend leuk en interessant omdat we de robots van dichtbij mochten zien en daarnaast kritische vragen mochten stellen aan leerlingen die ‘net niet met hun kop boven de tafel uitstaken’, zo kort waren ze. Heel grappig en leuk om te horen hoe ze hun best deden om de vragen toch zo goed mogelijk te beantwoorden om zo kans te maken op één van de awards.

Het was een leuk evenement en een super mooie ervaring. Volgend jaar weer!
Juryleden FLL Benelux finale 2013-2014

Hieronder een aantal impressies van het evenement:

Het evenement kan hier (stream) worden herbeleefd.

Ga naar de website www.firstlegoleague.nl voor meer informatie over de FLL.

Getagd met:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>