Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / De rollende en lopende 6-potige robot

De rollende en lopende 6-potige robot

Het heeft geen wapens of schilden maar het kan lopen en rollen net als de Destroyer Droids in de film Star Wars. De indrukwekkende robot, genaamd MorpHex, is ontwikkeld door een enthousiaste Noorse robot hobbyist, die deel uitmaakt van een groeiend subcultuur van persoonlijke robot enthousiastelingen die wel eens een robot revolutie zouden kunnen inleiden.

Veel belangrijke ontwikkelingen in de vroege dagen van personal computing werden gemaakt in woningen en garages van bekwame computer liefhebbers en hobbyisten die stukjes code en elektronische kaarten voor hun eigen amusement maakten. 30 jaar later lijkt het erop dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Tenminste, als je een kijkje neemt in het huis van de Noorse ingenieur Kåre Halvorsen die de MorpHex heeft ontwikkeld.

Halvorsen is 6 jaar geleden begonnen met zijn hobby van robots bouwen en creëerde al veel verschillende designs. Maar de MorpHex is tot nog toe veruit zijn meest innovatieve en geavanceerde robot. Hoewel de bouw van de robot nog steeds een lopend project is en verre van compleet (de robot rolt in een gebogen richting in plaats van recht naar voren als gevolg van het asymmetrisch design), is het nog steeds een zeer bekwame robot die kan lopen, rollen en de verschillende onderdelen van de robot onafhankelijk van elkaar kan bedienen, zoals in onderstaand Youtube filmpje te zien is:

Meer informatie over de robot is te vinden op de blog van Kåre Halvorsen.

Op dit moment is het maken van robots nog steeds een dure, ingewikkelde en zeer tijdrovende bezigheid. Als gevolg hiervan, is het weggelegd voor slecht een klein aantal toegewijde mensen buiten de academische wereld en de industrie om hun eigen robot systemen te maken en bij te dragen aan de ontwikkeling van robotica (een beweging die in de jaren 70 en 80 een aanzienlijke impuls gaf aan de pc-industrie). Er lijkt hierin echter verandering te komen. Tenminste, als het aan de wetenschappers en ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ligt.

De Amerikaanse National Science Foundation heeft onlangs 10 miljoen dollar verleend aan wetenschappers van het MIT om te helpen de robotica op consument-niveau te brengen. Het geld zal gebruikt worden om een ​​desktop-systeem te maken waarmee een “gemiddeld persoon” zijn eigen robot kan ontwerpen, aanpassen en afdrukken. Dit is iets wat op dit moment onmogelijk is met de huidige technologie.

Zie hier een klein video erover:

Zie ook foto’s van de robot MorpHex:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>