Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Zorgrobot Rose krijgt intelligente software

Zorgrobot Rose krijgt intelligente software

De Nederlandse softwaremaker Sioux heeft onlangs de ontwikkeling afgerond van de technische software van zorgrobot Rose. Mede dankzij deze software kan de robot intelligente taken verrichten zoals eten in de magnetron doen, een pak melk pakken, een dienblad optillen of de tafel met een doek afnemen.

Robot Rose is een op afstand bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassingen. De robot helpt mensen thuis en wordt bestuurd via een thuiszorgcentrale of lokaal door een cliënt met een afstandsbediening.

Door toenemende vergrijzing stijgt de zorgvraag en tegelijkertijd is er een daling van het aantal zorgverleners. Technische innovatie kan een belangrijke rol spelen om deze impasse te doorbreken. Robot Rose (Remotely Operated SErvice robot) is het eindresultaat van het Pieken in de Delta project TSR. Het doel van dit project is de ontwikkeling van een op afstand bestuurbare robot voor thuiszorgtoepassingen.

Om robots in de zorg te kunnen gebruiken, moest Sioux grote technische obstakels overwinnen. De taken die de robot moet uitvoeren zijn erg onvoorspelbaar. Rose heeft veel kracht, beweegt snel en nauwkeurig over een grote afstand en kan meervoudig werken in een willekeurige omgeving.

De gebruikte technologieën bestaan uit: Ubuntu Linux, Robot Operating System (ROS), C++, Ruby, Boost libraries, XML, QT Creator, Google Test, Cucumber en Hudson.

Impressies van de robot:

Het testen van de robot:

Bron/ lees verder: Engineersonline.nl en www.win.tue.nl.

Voor meer informatie over softwaremaker Sioux zie artikel in het Financieële Dagblad (Spin-off-fabriek wil ieder jaar een bedrijf van € 100 mln afleveren) en de eigen website.

One comment on “Zorgrobot Rose krijgt intelligente software

  1. ZIE ONDERKANT BLIK on said:

    Nou een paar van die politici nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>