Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Duizenden illegale vluchten met drones

Duizenden illegale vluchten met drones

Drone: HexaFliegt 7bIn Nederland kiezen steeds vaker kleine vliegtuigjes en helikopsters, zogenaamde drones, het luchtruim. Dit blijkt in de meeste gevallen illegaal te gebeuren, aangezien hiervoor een vergunning nodig is. In heel 2013 is volgens MetroNieuws maar 77 keer een vergunning aangevraagd, terwijl de verwachting is dat duizenden keren is gevlogen met de drones.

Afgelopen week ontstond er commotie in Wassenaar nadat tijdscrift Quote zich de woede van de rijke inwoners had gehaald door met een drone luchtfoto’s te maken. Volgens de krant ging het ook in dit geval om een illegale vlucht.

De onbemande vliegtuigjes zijn enorm in opkomst. De verwachting is dat binnen afzienbare tijd een draagbare drone net zo gewoon gaat worden als een smartphone. Men vreest dat hierdoor een wildgroei aan toestelletjes in de lucht ontstaat.

De belangenvereniging voor piloten van op afstand bestuurbare vliegtuigen, de Dutch Association for Remotely Piloted Aircraft Systems (Darpas), baalt van de verboden vluchten. Volgens hen is de handhaving hierop slecht. Piloten van de drones zouden niet of nauwelijks betraft worden.

Toch is de politie druk bezig met het opzetten van een eigen afdeling drone-politie. De Nationale Politie zet deze aparte organisatie op voor het gebruik van drones, een zogenoemde politie UAS-organisatie (UAS staat voor Unmanned Aerial Services). De Landelijke eenheid van de politie beschikt nu zelf nog maar over enkele onbemande vliegtuigjes.

(Bron/lees verder: de papieren editie van MetroNieuws, NRC Handelsblad en Quotenet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>