Bouw je eigen robot
Home / Robotnieuws / Italianen komen met eigen robot viervoeter

Italianen komen met eigen robot viervoeter

Het is niet helemaal een invasie, maar in de afgelopen jaren hebben we een kleine parade van robot viervoeters gezien uit laboratoria over de hele wereld.
In de Verenigde Staten, heeft Boston Dynamics zijn nu beroemde Bigdog en, meer recentelijk, een groter bot genaamd AlphaDog geïntroduceerd. Dit jaar voegden wij aan het lijstje van viervoeters de Chinese FROG en de Zuid-Koreaanse SQ1 robot.

Nu is het tijd om de nieuwste viervoeter aan dit lijstje toe te voegen: HyQ, een robot ontwikkeld in het Istituto Italiano di Tecnologia (IIT), in Genua. De machine, gebouwd door een team onder leiding van professor Darwin Caldwell, is een hydraulisch viervoeter ontworpen om zeer dynamische taken, zoals rennen en springen uit te voeren.

Voortbeweging op robotbenen blijft een van de grootste uitdagingen in robotica. Het Italiaanse team hoopt dat hun robot een platform kan worden voor onderzoek en samenwerking tussen verschillende groepen, een soort van open source Bigdog.

“Bigdog is een zwarte doos: niemand weet precies welke ontwerpen, materialen en controllers zij gebruiken,” zegt Claudio seminikoek, een onderzoeker die verantwoordelijk is voor HyQ’s hardware en een van de oprichters van het project. “We willen onze ontwerpen zo open mogelijk maken.”

Een van de belangrijkste functies van het ontwerp van HyQ is dat robot de stijfheid van elke ledemaat kan veranderen. Hierdoor kan de robot lopen, springen en zich wurmen door ruw terrein, terwijl zijn lichaam de schokken en trillingen absorbeert.

In tegenstelling tot Bigdog en AlphaDog is de Italiaanse viervoeter niet gebouwd om zware ladingen te tillen, maar om gebruikt te worden voor zoek- en reddingsacties in gevaarlijke omgevingen. De robot kan autonoom navigeren naar zijn doelwit.

De onderzoekers willen aan het ontwerp nog een hoofd toevoegen met een stereo camera en een laser afstandmeter voor navigatie en het in kaart brengen van zijn omgeving. Ook denken zij aan het toevoegen van een extra arm waarmee objecten gepakt of omver geduwd kunnen worden.

Zie de video van de viervoeter

One comment on “Italianen komen met eigen robot viervoeter

  1. Pingback: Italianen komen met eigen robot viervoeter » Robot161 | La Gazzetta Di Lella - News From Italy - Italiaans Nieuws | Scoop.it

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>